Vi nærmer oss Ystad

En spent gjeng med elever, foreldre og lærere, 74 i tallet,  stod tidlig opp og møttes på Skrim ungdomsskole. Endelig var dagen for avreise til Polen kommet, det man hadde snakket om og forberedt omtrent siden første dag på ungdomsskolen.

Før avreise var det utdeling av flotte turgensere, og snart kommer vi til å gå rundt som en svart ”horde” med Skrim ungdomsskole på ryggen.

Første etappe gikk til Moss, der vi hadde beinstrekk og traff reiselederen vår, Egil Leesland, en trivelig sørlending med bredt smil og lun dialekt.

Deretter fortsatte vi i god fart til svenskegrensen, og på fine svenske veier gkk turen raskt til Håby. Her måtte vi bytte buss, og en trivelig dansk sjåfør (med helt ubegripelig uttale) fraktet oss videre på behagelig vis.

Egil Leesland ønsket oss alle velkommen på tur og lovet oss en opplevelsesrik tur. Han påpekte at opplegget med åtte dagers tur og busstransport var det foretrukne opplegget fra Aktive Fredsreiser. Den sosiale biten i forbindelse med bussturen har en egenverdi som vanskelig kan verdsettes høyt nok.

Egil fortalte også at vi kom til å høre et gullkorn hverdag. Første gullkorn handlet om menneskerettigheter. Vi er likeverdige i egenskap av å være mennesker, og Leesland siterte artikkel 1 i FN’s menneskerettserklæring for å utdype dette. Han avsluttet med å lese teksten ”Ut på skoletur” – en tekst som utfordret hver enkelt til å fylle reisen med mening.

Som et apropos til ovenstående var det visning av filmen”Freedom Writers”, som handler om en gruppe amerikanske ungdommer som er i ferd med å havne på skråplanet, men blir ”reddet” av en lærer som forstår situasjonen deres og lager et opplegg der de kan utnytte evner og ferdigheter. I forbindelse med dette tema om urettferdig behandling av medmennesker trekkes det paralleller til jødenes skjebne under krigen, og Anne Franks dagbok ble et verdifullt apropos.

Ved 16-tiden spiste vi middag på Björkäng, og på beste svenske vis ble vi traktert med kjøttbullar.

Stemningen på bussen er rolig. Det småprates, spilles kort, og andre hører på musikk eller spiller spill. Bussturen går glatt, og vi har god tid på å komme til Ystad i tide.

Det er passkontroll flere ganger om dagen, så enkelte lurer visst på om det er vanskeligere å komme seg inn på bussen enn inn i Polen. (Men det er jo godt å vite at dokumentet er intakt, siden vi skal gjennom passkontroll i Ystad.)

I skrivende stund senker tusmørket seg over Skåne, og vi har et par timers kjøring igjen til Ystad og ferja.

Alt er vel, og vi gleder oss til en fin kveld på båten.

Polen, here we come

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Navn
Kommentar
Kode