Birkenau - masseutrydningsleiren

Følelser fikk fritt utløp hos store og små da vi i dag besøkte fangeleirene i Birkenau og Auschwitz. Rammen for besøket var også passende for budskapet vi skulle få formidlet. Det var gråvær og ca 10 grader. Dessuten blåste det frisk bris og regnet vannrett. Det var nok en del som småfrøs, men guiden vår minnet oss om at under slike forhold – og verre – gikk fangene vi skulle få høre om i en enkel pyjamas uten noen ting under eller noenting utenpå og i enkle tresko.

Dagen startet i Auschwitz 2 Birkenau, den største av fangeleirene. Denne leiren ble opprinnelig brukt til brysomme intellektuelle, men ble etter hvert det mest effektive henrettelsesredskap verden har sett. Vi besøkte flere av brakkene og fikk ved selvsyn se hvilke forhold fangene levde under. Guiden fortalte om rangordningen i leiren og hvordan ethvert avvik ble straffet.

Elever med litt småsultne mager fikk også sitt å tenke på da guiden fortalte at fangenes dagsrasjon bestod av svart vann, tilsynelatende kaffe, til frokost,  suppe med beskjedent innhold av tvilsomme grønnsaker og 250 g brød til kvelds. Alle fanger måtte løpe fra sted til sted, de ble dyttet og slått og plaget og hundset på alle mulige måte. Gripende var også turen langs ”Dødens jernbanespor”. Togene fylt med fanger stoppet ved perrongen, og fangene ble umiddelbart sortert. Kvinner og barn, samt ikke arbeidsføre menn ble ført umiddelbart til gasskamrene. Det var ca 400 m å gå, så i løpet av få timer var alle døde. De arbeidsføre ble ført til brakkene og kunne arbeide noen måneder før også det store flertall av disse ble sendt til gasskammeret. På denne måten ble Birkenau et viktig redskap for Det tredje riket for å realisere ”Den endelige løsningen”, nemlig at alle jøder skulle utryddes.

Ved enden av jernbanesporet så vi på ruinene av gasskamrene. Deretter hadde vi en høytidelig minnestund over de omkomne ved leirens minnemonument. Elever leste dikt og la ned blomster, og alle sang ”Kringsatt av fiender” før samlingen ble avsluttet med et minutts stillhet.

Besøket ble avsluttet i vakttårnet, og der fikk vi en fin oversikt over bakgrunnen for leiren og en oppsummering av hva som faktisk skjedde.

Elevene fulgte svært godt med under denne omvisningen, og det var en stille forsamling som dro til lunsj i Centrum Dialogu, et senter der man kan treffe andre klasser på toleransereise.

En dyktig guide fortalte om livet i brakkene i Birkenauleiren

 

Veggtegning fra brakka der barnefangene satt

 

Jernbanesporet til siste stoppested for hundretusener av mennesker

 

Høytidelig minnestund i Birkenau 

Legg igjen en kommentar

Navn
Kommentar
Kode