Auschwitz - der grusomhetene kom nær oss

Etter lunsj var det tid for besøk i Auschwitz 1. Dette er en mye mindre leir enn Birkenau, men mens besøket i Birkenau satte fokus på det enorme omfanget av jødeutryddelsene, ga besøket i denne leiren et mye nærmere innblikk i hvordan fangene faktisk levde. Vi fikk se fangerom, slik de opprinnelig hadde vært, og det var utstillinger av ulike ting man hadde tattfra fangene. Montere med sko, kofferter, børster og andre effekter var overveldende. Imidlertid gjorde nok utstillingen av barnetøy og hår som var klippet av fangene i forbindelse med kremasjonen sterkest inntrykk. Elevene var helt stille da vi gikk gjennom disse rommene, og mange var blanke i øynene. Turen gikk også til fengselsbygningen, der vi fikk se både sulteceller, mørkeceller og ”oppreistceller” (så trange at man var nødt til å stå). Og da omvisningen ble avsluttet i krematoriet med gasskammer og forbrenningsovner var tausheten nærmest øredøvende.

Vi hadde ny minnestund ved veggen der mange fanger blehenrettet, og diktlesing og blomsternedleggelse ble fulgt av et minutts stillhet. Etterpå var vi i ”Jødebrakka”, der Egil reiseleder sa noen ord om å ta vare på hevrandre, og i stille ettertanke hørte vi en jødisk sang der man ved nøye lytting kunne høre navn på mange av de tyske fangeleirene.

 Men heldigvis tok krigen slutt og fangene ble satt fri. Siste post i Auschwitz var en film som viste hva som møtte frigjøringsstyrkene da de kom i 1945.

 

Arbeid gir frihet - inngangspartiet til Auschwitz 1

 

Gasskammer 1. Her ble de første fangene henrettet. 

 

Minnestund ved veggen der mange fanger ble henrettet 

Legg igjen en kommentar

Navn
Kommentar
Kode