Fra Krakow til Frankfurt - oppdatert 30.9. kl 23.00

Torsdag morgen og tid for avreise fra Polen. Vi hadde relativt romslig tidsplan i dag, så derfor fikk alle sove litt lenger – ikke frokost før kl 0745. Dette var alle svært fornøyd med – bortsett fra to som vi traff i trappa på vei ned til frokost. Av gammel vane hadde de stått opp kl 06.00, fordi de var vant til at vi står opp tidlig på turen.

Ved avreise fortalte reiseleder Egil at vi hadde fått skryt fra hotellet for god oppførsel. Slikt er hyggelig både for oss på tur og for dere som har noen av gårde!

Dagens menneskerettighet hentet Egil fra artikkel 3: Alle har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet. Dette er jo et fint apropos til tema for turen vår, men også noe vi bør legge oss på hjertet den dag i dag. Folkemord foregår dessverre fortsatt.

I dagens ”gullkorn” listet Egil opp momenter som enhver bør huske på i dagens samfunn:

·       Du er enestående

·       Du er et verdifullt menneske

·       Du har fått vettet til å bruke det

·       Du har innsikt og erfaring

·       Du skal vite at du duger

·       Du har noe å være stolt av

·       Du skal tolerere andre

·       Du skal vite at noen bryr seg om deg

·       Du skal vite at verden er full av muligheter – forkledd i problemer

Dagens første kjøreetappe var på ca tre timer, og for å korte tiden så vi filmen ”De andres liv”. Dette er en film som handler om livet i DDR før murens fall, med andre ord den gang det hemmelige politiet, STASI overvåket alt og alle. Siden vi i morgen skal besøke STASI-fengselet i Berlin, var dette en ypperlig introduksjon til dette besøket.

Underveis kjørte vi også gjennom ”Dødens trekant”, området i nærheten av Katowitze. Her er det mange kullgruver, og luftforurensingen er stor. Vi kjente faktisk at det ”luktet forurensing” av lufta da vi kjørte gjennom ”Dødens trekant.” Men siden 73% av Polens energiforbruk dekkes av kullkraft, er det foreløpig et problem polakkene må leve med.

Første stopp var på samme IKEA-senter som på nedoverturen. Her spiste vi en varmrett på IKEA-kafeen til behagelige polske priser. Eksempelvis kostet en tallerken med kjøttboller og pommes frites ca 20 kr inkludert drikke.

Deretter var det fritt fram for å kvitte seg med sine siste zlothty, siden dette er penger vi ikke får brukt andre steder enn i Polen.

Vi har nå et par timers kjøring igjen til grensen mot Tyskland, og milene går fort på god motorvei.

Egil fortalte for øvrig at langs veiene de siste milene før vi kommer til Tyskland sitter det en del mennesker og selger sopp til tyskerne. Det er billigere for tyskerne enn å kjøpe sopp hjemme.

Like før grensen hadde vi en siste stopp i Polen, slik at vi kunne bruke opp våre siste zlothy. De er verdiløse andre steder, og vi får ikke vekslet tilbake. Imidlertid er ubrukte zlothy ikke helt bortkastet. Aktive Fredsreiser samler inn tiloversblevne slanter og bruker dem til et prosjekt i Afrika, der de blant annet kjøper datautstyr til skoler.

Grensen til Tyskland ble krysset kl 17.30, og som gode Schengen-borgere kjørte vi inn i et nytt land uten passkontroll. Veien videre til Frankfurt an der Oder gikk parallelt med grensen langs elva Spree, i et område som blir kalt ”Agurkland”på grunn av stor produksjon av denne grønnsaken.

Vi er nå i gamle DDR, og det er imponerende å se hvordan tyskerne har pusset opp denne delen av landet siden muren falt for ca 20 år siden. For å korte tiden så vi filmen ”Falskmyntnerne i Sachsenhausen”.

Hotell Ramada ligger ”in the middle of nowhere” langs riksveien til Berlin. Vi ble innkvartert på tre- og firemannsrom, etter at Per-Morten hadde skrevet under på en liste med 12 punkter på hva som ville gi oss ”bot” dersom vi ikke fulgte reglementet.

Før kveldsmaten hadde vi øvelse på  "Blowing in the wind, som skal framføres senere  på turen, og deretter var det kveldsmat: Deilig buffet med påfølgende dessert. Dette var en flott avslutning på dagen og en fin oppladning til Berlindagen i morgen.

Bjarke bussjåfør stuer bagasje ved avreise fra Krakow

 

Hva er bedre enn en IKEA-sofa etter en god middag på IKEAs kafe?

 

Vi venter på tildeling av rom på Hotel Ramada

 

Per Morten orienterer om reglene på hotellet

 

Sangøvelse på "Blowing in the wind"

 

Gitarist i dyp konsentrasjon 

... og til slutt et par nærbilder

 

 

Get the Flash Player to see this player.
 

Siste stopp i Polen 

Legg igjen en kommentar

Navn
Kommentar
Kode