Ravensbrück

Dagens andre leirbesøk fant sted i Ravensbrück, en leir der kvinner og barn ble holdt som fanger. Leiren ble bygd i 1938, og de første fangene der var tyske og østerrikske kvinner. Men da 2. verdenskrig brøt ut i1939 ble det en leir for kvinner og barn fra mange land. Det satt totalt 132.000 kvinner og barn i Ravensbrück under krigen. 92 000 av dem døde. 102 norske kvinner satt i Ravensbrück, hovedsakelig som politiske fanger, og 94 av dem kom hjem – hovedsakelig med De hvite bussene.

Egil guidet oss også gjennom denne leiren på fortreffeligvis og kom med både groteske og rørende historier. Blant annet fortalte han omen sigøynergutt som hadde en liten lekebamse. En dag mistet gutten bamsen på bakken, og som straff for dette ble han slått i hjel med en geværkolbe. Bamsen er i dag stilt ut i Ravensbrück.

Under omvisningen så vi statuer av muselmenn – fanger som var så utsultet at de så ut som levende lik og et rikt utvalg bilder og annen dokumentasjon på krigens grusomhet.

Avslutningen av besøket er nok det mange kommer til å huske aller best. Først gikk vi i krematoriet, og det var en meget stille forsamling som tok ovnene i øyesyn. Deretter gikk vi ned til innsjøen der man dumpet restene fra krematoriet. Gutter og menn stod på rekke langs hver side av en utstikker i sjøen, mens de kvinnelige deltakerne stod side ved side ytterst i vannkanten. Etter at Camilla hadde sunget ”Imagine”, la de hver sin rose i vannet til minne om dem som mistet livet. Det var mange som hadde behov for en stille stund med seg selv etter denne seremonien, som var en sterk avslutning på Ravensbrück-besøket.

Etter leirbesøket gikk vi tilbake til bussen som kjører til Swinoujscie og ferja som frakter oss til København, en tre timers tur der det var stille i bussen.

På trappa til kommandantbrakka

 

Trine leser dikt utenfor fengselsbrakka 

Guttene stiller opp til minnestund

 

 

 Jentene kommer til minneseremonien

 

Roser legges i vannet til minne om ofrene fra krigen 

 

Tid for ettertanke 

Legg igjen en kommentar

Navn
Kommentar
Kode